Dreceres ràpides: navegació, cerca

Acte:Pensa Barcelona

 
Aquest és un acte d'una edició anterior: Festival 2014

Pensa Barcelona

Pati Manning (Auditori) | dimarts 18 de novembre, 19:00
Manuel Delgado (UB)David Gràcia (Escola Massana)Observatori MetropolitàEl Globus Vermell
La taula rodona «Pensa Barcelona» es proposa pensar la ciutat des de les formes de construcció social de l’espai públic i plantejar-se què és això que anomenem el comú i com s’articula per construir el teixit de la ciutadania a partir de les seves diferents pràctiques. D’aquesta manera, replantejar-nos amb una perspectiva crítica la ciutat, la ciutadania i la manera en què es construeix el comú i el social ens permetrà considerar les formes que tenim al nostre abast per a construir l’espai que volem com a ciutadans.


Activitat presentada per: Ester Jordana (UB)

Activitat facilitada

Quines inquietuds comunes ens fan coincidir en un Festival de Filosofia? La tasca del facilitador serà ajudar a donar forma als projectes que puguin sorgir per tal de continuar més enllà del festival. Queda’t una estona després d'aquesta activitat.


Col·loquiEspai Públic

Etiquetes: Barcelona, ciutadania

Recursos

Aproximacions #1. Cons Fanzine que recull reflexions i idees d’intervenció a la ciutat. Equips participants: 05 AM, Albert Carcereny CMAC Arquitectes, Amaya Martínez, Anna & Eugeni Bach, H Arquitectes, El globus vermell, Arquitectura-G, Maio, Taller 9S arquitectes, udeu arquitectura, Undo i Vora Arquitectura Dissenyadors gràfics: Córdova-Canillas
Materials complementaris sorgits de la trobada d'arquitectures col·lectives del passat juliol a Barcelona, "la ciutat no es ven, es viu"
Aproximacions #2. Des-pavimentar Fanzine que recull reflexions i idees d’intervenció a la ciutat. Equips participants: 05 AM, Albert Carcereny CMAC Arquitectes, Amaya Martínez, Anna & Eugeni Bach, H Arquitectes, El globus vermell, Arquitectura-G, Maio, Taller 9S arquitectes, udeu arquitectura, Undo i Vora Arquitectura Dissenyadors gràfics: Córdova-Canillas

  • Baixa el PDF...
    Web Comuns urbans a Barcelona propostes per: pràctiques de defensa, cura, reapropiació i gestió comunitàries
"Les capacitats que té la intervenció en els espais públics per dotar els sectors metropolitans perifèrics de contingut funcional i simbòlic es fa ben patent en els casos de rehabilitació o creació de parcs. Per una banda, es realitzen actuacions de petita escala però que, sumades en el conjunt de cada territori metropolità, aconsegueixen establir un autèntic sistema verd que ordena i qualifica aquests espais: és el cas de l'ampli conjunt de parcs potenciat a l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Per una altra, es protegeixen i revaloritzen grans superfícies tractades com autèntiques reserves naturals però també com nous espais públics de referència ciutadana." [...]

La reconquesta d'Europa: Per què l'espai públic?

Albert García Espuche, 1999
"És com si haguessin dues ciutats, per una banda la ciutat planificada, dels dissenyadors, dels arquitectes, dels polítics, una ciutat on existeix una pau absoluta dels plànols, de les maquetes, una ciutat somiada, i després, per altra banda, d'esquenes, en contra d'aquesta ciutat dels dissenyadors urbans, hi ha una ciutat que és un altra cosa, les practiques, els fets, els esdeveniments, els imprevists, els conflictes, les lluites, les misèries... una ciutat inexplicable, massa complexa per ser entesa per un urbanista que per sobre de tot, el que desitja és la ciutat sigui quadriculada i especialment submisa [...]" Això deia Manuel Delgado a una entrevista parlant de la ciutat de Barcelona, que penseu?
"Voy a hablar bien claramente de un concepto, es decir, del elemento teórico: les voy a hablar de la producción del espacio. Se trata, quede claro, del espacio social. Exponer quiere decir someter a examen, es decir, a la crítica. Ningún concepto teórico se impone en sí. El concepto de producción del espacio desarrolla un concepto ya muy conocido, clásico, reiterativo: el de producción, pero indica un cambio en la producción, en las fuerzas productivas; se pasa de la producción en el espacio a la producción del espacio. El concepto de producción aparecía como bien determinado, bien definido y bien fijado por parte de los economistas, los historiadores, los sociólogos... pero cuando se examina este concepto aparece como más ambiguo y complejo de lo que parecía a primera vista, cuando no estaba bien fijado, bien determinado. Si se examina este concepto, por ejemplo en Hegel y en Marx, se ve que el concepto se desdobla: de un lado está la producción de productos: las cosas, los bienes, las mercancías, y del otro lado la producción de las obras: las ideas, los conocimientos, las ideologías e incluso las instituciones o las obras de arte."
"Bye Bye Barcelona es un documental acerca de una ciudad y su relación con el turismo, acerca de la difícil convivencia entre Barcelona, barceloneses, el turismo y los turistas. Es un documental que expone, de la mano de algunos de sus residentes, los graves efectos que tiene el turismo masivo en la ciudad condal. Es un documental que puedes ver entero, o por capítulos y a tu ritmo, y que no pretende otra cosa que servir de contrapunto a la tan repetida idea de que con el turismo ganamos todos. Este es un documental sobre lo que perdemos."
"Situado en el centro histórico de la ciudad, el viejo Barrio Chino se había convertido en un suculento pastel inmobiliario. En su Frontera Norte, una legión de cívicos acuartelados en museos, universidades y centros de cultura contemporánea, aguardaba a que la policía les despejase las calles de insolventes para apoderarse de ellas. En su Frontera Sur, los lugartenientes de la industria turística desembarcaban sus tropas de ociosos desde los modernos cruceros atracados en el puerto. Un asedio en toda regla había empezado, una guerra que se cebaba en las mujeres de la calle. Se luchaba casa por casa..."
Crònica-resum de les primeres Jornades “Barris cooperatius, ciutat comuna” celebrades a Can Batlló els dies 4 i 5 d’abril de 2014 amb la idea de posar en comú projectes i experiències de barris cooperatius i de col·lectius autogestionats per caminar cap a una ciutat més humana, on la producció i la reproducció d’aquest territori estiguin al servei de les persones i no als interessos d’unes poques elits econòmiques i del mercat