Festival de Filosofia
cartell-13.png

2022


16 — 17 de novembre de 2022

Torna el Barcelona Pensa, el festival de filosofia de Barcelona. Aquest any en format marató!

Dimecres 16 de novembre

Fira de la Recerca
10:30h-13:30h / Facultat de Filosofia UB, Sala de Juntes
Amb: Grups de recerca “Crisi de la Raó Pràctica” i “Seminari Filosofia i Gènere-ADHUC Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat”

Els grups de recerca de la Facultat de Filosofia presentaran les seves línies de recerca i projectes recents. El Seminari Filosofia i Gènere-ADHUC fa recerca sobre la producció filosòfica de les dones al llarg de la història i reflexiona sobre qüestions relacionades amb el gènere, des de fa més de 30 anys. El grup Crisi de la Raó Pràctica treballa en diferent aspectes de la qualitat de les relacions ciutadanes en les seves dimensions jurídica, política, moral i existencial.

Converses feministes. Un temps per les aliances?
16:00h-17:30h / Llibreria Pròleg
Amb Clara Serra, Bàrbara Ramajo i la moderació de Laura Labiano.

El diàleg entre els feminismes sempre ha estat ple de diferències i dissensos, però aquesta polifonia també ha sigut la font de la seva riquesa. En aquesta sessió volem reflexionar plegades entorn propostes i estratègies que miren a fer possibles les aliances, els ponts, els enllaços que podrien ser necessaris en el present entre els feminismes. Ens hi fixarem tant en els punts conflictius que articulen ara mateix el debat, com també en el camí que ens ha dut fins aquí i en una agenda a llarg termini.

Mostra de Fotofilosofia
16:00h-19:00h / Facultat de Filosofia UB, Aula Magna
Amb Jordi Beltran, professors i alumnes d’Educació Secundària.

La Mostra culmina una activitat de creació filosòfica: la fotofilosofia. Anomenem ‘fotofilosofia’ a una fotografia retolada amb una pregunta referida a conceptes, valors o fins. Les fotofilosofies es postegen en blogs de centre, formant una xarxa d’una cinquantena d’instituts de Catalunya, que penja del web Mostra de fotofilosofia. Durant l’acte se’n presentarà i comentarà una selecció, essent defensades per les seves autores. El clourà una performance reivindicativa del Dia mundial de la Filosofia.

Presentació de llibres. “Democràcia i ètica social, Jane Addams” i  “Privilege Walk. Una eina socioeducativa per reflexionar sobre gènere, capacitats i salut mental”                         17:45h-19:00h / Llibreria Pròleg
Amb: Núria Sara Miras Boronat i Júlia Martín Badia.

Presentem dues propostes literàries distants en el temps, però connectades per una mateixa inquietud cap al present: la meritocràcia entesa com la possibilitat il·limitada de fer el què volem amb les nostres vides i de què tot esforç serà recompensat ha estat desmentida pels moviments socials. Jane Addams (Democràcia i ètica social, Edicions UB, 2022) planteja la pobresa i l’exclusió social com una patologia industrial. A Privilege Walk. Una eina socioeducativa per reflexionar sobre gènere, capacitats i salut mental (Octaedro, 2022) Núria Sara Miras Boronat i Júlia Martín Badia utilitzen les metodologies de la pedagogia feminista i de l’oprimit per conscienciar-nos sobre com els privilegis i les opressions no posen a totes les persones en la mateixa posició de partida en la cursa de la vida.

Cafè filosòfic. Acció política animal(ista)
19:00h-20:15h / Arts Santa Mònica, sala d’actes
Amb Laura Fernández i Rocío Thovar.

Per què hauríem de considerar moralment els animals no humans? En aquesta conversa, abordarem conceptes com la sintència, l’antropocentrisme o l’especisme. Dialogarem sobre la inclusió dels animals no humans a la comunitat política i sobre el paper dels mitjans de comunicació i l’activisme animalista en la construcció social dels altres animals. Finalment, reflexionarem sobre l’agència política dels animals no humans i la idea de resistència animal.

Taula rodona. Periodisme i compromís ètic
20:00h-21:30h / Facultat de Filosofia UB, aula 402 Amb Marta Ballesta, Marcel Cano i Xavier Giró.

Debatrem sobre el sentit del periodisme en la nostra societat i sobre els reptes amb què es troba qui cobreix la realitat. Sobre l’acceleració de la (pobre)informació i què la causa. Sobre èxits i fracassos. Sobre els tipus de periodisme que es fa en el present i també sobre què podrien fer les persones i col·lectius que no sent periodistes estan lògicament preocupats.

Performance. A qualsevol lloc, fora del món
20:30h-21:30h / Centre Cívic Casa Golferichs
Amb Bernat Quintana.

Una lectura d’alguns poemes del cèlebre poeta francès Charles Baudelaire, que formen part de dos llibres cèlebres per representar dues fites en la poesia universal, tant per la seva qualitat com per la influència que van exercir en la poesia posterior: Les flors del mal i L’Spleen de París. L’actor Bernat Quintana serà l’encarregat de fer arribar la veu del genial poeta francès al públic d’avui en dia a través de les traduccions de Pere Rovira i Joaquim Sala-Sanahuja respectivament.

Filosofia i ciència. Controlem el que pensem? Els prejudicis i perjudicis del jo habitual
22:00h-24:00h / Centre Cívic Casa Golferichs
Amb Josefa Toribio.

Els biaixos implícits són les actituds inconscients que tenim vers els membres de grups socials en virtut de la seva raça, gènere, orientació sexual o religió. Aquests biaixos difereixen considerablement de la idea que tenim de nosaltres mateixos i de les nostres opinions explícites sobre aquests grups. Què ens diu la neurociència sobre aquest fenomen? I la filosofia? Som responsables de les conductes socialment discriminatòries que generen aquests biaixos implícits fora del nostre control conscient?

Dijous 17 de novembre

Efemèrides. Aristòtil, Proust, Grouchy i Tractatus logico-philosophicus
08:00h-10:00h / Llibreria Calders
Amb Antoni Prevosti, Júlia Vernet, Valèria Gaillard i Sergi Oms.

Commemorem amb les conferències més matineres l’aniversari de la mort d’Aristòtil, el centenari de la mort de Proust, el bicentenari de la mort de Sophie de Grouchy i el centenari de la publicació de la versió anglesa del Tractatus logico-philosophicus de Wittgenstein. I desdejunem per celebrar-ho en acabat!

Fira de la Recerca
10:30h-13:30h / Facultat de Filosofia UB, Aula Magna
Amb: Grups de recerca “Aporia” i “LOGOS”

Els grups de recerca de la Facultat de Filosofia presentaran les seves línies de recerca i projectes recents. El grup Aporia delimita el pensament contemporani com al seu camp d’estudi i posa en l’elaboració del discurs antropològic, ètic i polític, la seva principal finalitat. LOGOS Grup de Recerca en Filosofia Analítica està format per investigadors de diverses nacionalitats, adscrits a diferents universitats catalanes. Treballen en diverses àrees, incloent-hi: Filosofia del llenguatge i de la ment, Epistemologia i Filosofia de la Ciència, Estètica, Metafísica i Teoria de gènere.


Les nenes i els nens pensen. És obligatori ser feliç?
 
9:30h-12:30h / Facultat de Filosofia UB, Aules 409 i 410
Amb infants de les escoles de primària i Grup IREF.

Alumnes de diferents Filoscoles i Filoinstis es trobaran a la Facultat de Filosofia per participar d’uns diàlegs filosòfics, amb companys i companyes d’altres centres.

En aquesta edició, el tema sobre el qual pensaran serà la FELICITAT, la reflexió que exploraran tindrà a veure amb la aparent obligatorietat de ser feliç que ens proposa la societat actual. Es faran preguntes a partir d’uns recursos que treballaran prèviament a les seves aules.

Adolescents que es troben per pensar. És obligatori ser feliç?
9:30h-12:30h / Facultat de Filosofia UB, Aules 411 i 412
Amb infants de les escoles de primària i Grup IREF.
Alumnes de diferents Filoinstis es trobaran a la Facultat de Filosofia per participar d’uns diàlegs filosòfics, amb companys i companyes d’altres centres.

En aquesta edició, el tema sobre el qual pensaran serà la FELICITAT, la reflexió que exploraran tindrà a veure amb la aparent obligatorietat de ser feliç que ens proposa la societat actual. Es faran preguntes a partir d’uns recursos que treballaran prèviament a les seves aules.

Presentació de llibre. Don Mee Choi, autora de Colònia DMZ, conversa amb els seus traductors al català
11:00h-12:30h / Llibreria Finestres
Amb: Don Mee Choi, Joan-Elies Adell i Anton Pujol.

Colònia DMZ és un testimoni col·lectiu dels efectes de la violència militar i de l’imperialisme nord-americà sobre els civils de la península coreana, una crònica poètica del retorn de l’autora, Don Mee Choi, a la seva Corea natal. L’autora ens acompanyarà en una xerrada amb els seus traductors al català, Anton Pujol i Joan-Elies Adell. Tots tres analitzaran l’obra de Don Mee, que esdevé una reivindicació de la literatura per copsar la tragèdia amb la bellesa, i que és, alhora, una defensa de la traducció com un “mode antineocolonial”. Acte bilingüe en anglès i català. 

Ràdio filosòfica. Quins espais queden per la llibertat de premsa? Periodisme, negoci dels mitjans i política
15:30h-17:00h / Pati Manning
Amb: Montserrat Crespín i Noemí Polls.

Qui disposa dels mitjans de producció del món de la premsa i la comunicació demarca quines són les idees que es difonen; també, quins fets es desvelen i des de quin prisma. Sovint la tasca del periodista queda limitada a interessos econòmics i, també, a la cohabitació de les corporacions empresarials amb els centres de poder polític. Això controla i influeix, i fa més angosta la llibertat de premsa, així com pot desvirtuar els continguts periodístics i la “comunicació dels fets”.

Exposició guiada. L’espai i l’experiència en el cinema
17:00h-18:45h / Galeria Lab36
Amb: Victoria Ioudina, Judith Colell i Alan Kanjo

El debat “L’evolució de l’espai i l’experiència en el cinema” tractarà sobre com l’espai forma part del llenguatge i de la cultura cinematogràfica en la nostra societat, és a dir, quina relació s’estableix entre el cinema i el públic, el col·lectiu o l’individu i quines innovacions i maneres de consum representen el cinema tant per a la indústria com per a l’art.

Cafè filosòfic del Raval. El cos: en soc o en tinc?                               17:30h-19:00h / Col·legi de Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya
Amb Jordi Alsina, Xavier Alsina i Jordi Beltran.

A qui li cau el cabell? A tu o al teu cos? A qui li molesta que li caigui el cabell? A tu o al teu cos? Si dic “jo tinc ment”, la ment, és jo? En quina part del cos tinc la ment? Si erro llençant una pilota, qui n'és responsable, jo o el meu cos? Si soc un cos, aquest fa que jo sigui una o un? El cos humà que tinc al davant i em parla, el té algú? Què és aquest algú, que no el copso de cap manera? Té sentit dir “penso amb el cervell”? O és que tot plegat només és un problema de llenguatge? 

ACTE ANUL·LAT TEMPORALMENT: Conferència central. Pensar contra la guerra: Jane Addams, Vera Brittain i Virginia Woolf
19:00h-21:00h / Ateneu Barcelonès
Amb Emilia Bea Pérez. Benvinguda a càrrec d’Alma Gamper.

Davant la situació actual aquesta conferència ens proposa reflexionar sobre la guerra i la pau bo i partint de tres de les autores pioneres en l’acció i el pensament pacifista de principi del s. XX, a voltat de la Primera Guerra Mundial i el període d’entreguerres. Pensarem amb la sociòloga estatunidenca Jane Addams que fou presidenta del Primer Congrés Internacional de les Dones per la Pau en 1915 i fundadora de WILPF, a més de precursora del Treball Social, reprendrem l’obra autobiogràfica de l’escriptora angles Vera Brittain, Testament de joventut (1933), un dels primers al·legats pacifistes des de la literatura, així com l’assaig Tres guinees amb el que Virginia Woolf s’encara amb la pregunta “com és possible d’evitar la guerra?”. Acte anul·lat. Properament s’anunciarà la nova data.

Festa de cloenda amb concert i aperitiu. Grup “Eleusis”
21:300h-23:30h / Teatre de la Casa de Menorca
Amb: Eleusis.

Tancarem la marató amb un sprint final al ritme de la música d’Eleusis, finalistes del concurs Amplificat 2017, del Destaca’t 2019 i seleccionats al Festival Brot el 2017 i el 2018. Amb estudiants de la facultat a les seves files, creen atmosferes de composició pròpia buscant nous sons dins el Folk i el Rock inspirant-se en el Jazz i la Psiquedèlia.